Ads Top

Fashion met flexibele zonnecellen

Wie kent het niet: de frustratie dat de batterij van je mobiel, camera of gps leeg is als je onderweg bent. Dit zou wel eens heel snel tot het verleden kunnen behoren dankzij het Solar Shirt. Het shirt, een gezamenlijke creatie van Holst Centre, TNO en de beroemde modeontwerper Pauline van Dongen, brengt de wereld van de hightech en die van de high-street fashion bijeen. Met zonnepanelen en flexibele elektronica is een fraai confectie-T-shirt gemaakt voor dagelijks gebruik dat je smartphone of andere draagbare devices kan opladen.

Het Solar Shirt wekt energie op met 120 dunne-filmzonnecellen die in de stof zelf zijn verwerkt. In de volle zon produceert het shirt circa 1 W elektriciteit – voldoende om je mobiel op te laden in een paar uur tijd. Binnenshuis wekt het voldoende stroom op om de batterij volledig opgeladen te houden. Zo is je mobiel of ander apparaat dus altijd klaar voor gebruik.

“Dit is volgens ons het eerste OLED-in-textile systeem dat bestand is tegen alledaags gebruik. De geïntegreerde OLEDs tasten de levensduur niet aan en testen hebben uitgewezen dat het systeem en ook na duizenden keren vouwen gewoon blijft doen”, aldus Margreet de Kok, Senior scientist bij het Integration technologies research programma van Holst Centre.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.