Ads Top

Amsterdam en Rotterdam op plek 4 en 5 van wereldwijde top 50 duurzaamste steden

Amsterdam en Rotterdam scoren met een vierde en vijfde plek hoog in een wereldwijd onderzoek naar de meest duurzame steden. Duurzaamheid is belangrijk, want steden die het op dat gebied goed doen, hebben een hoge levenskwaliteit, welvaart en stoten de minste broeikasgassen uit. De meest duurzame wereldstad is Frankfurt, gevolgd door Londen en Copenhagen. In de top-tien, zijn zeven Europese steden genoteerd. Dat blijkt uit de Duurzame Steden Index, die ARCADIS donderdag heeft gepubliceerd.

,,Nederland doet het vooral goed omdat wij gewend zijn om op kleine gebieden toch een leefbare omgeving te creëren’’,  aldus Carolien Gehrels, directeur Big Urban Clients bij ARCADIS. ,,Voor Rotterdam is duurzaamheid een belangrijk thema. De haven en stad moeten meer met elkaar worden vervlochten.  De verwachting is dat over dertig jaar het aantal inwoners van de binnenstad verdubbelt met een minimalisering van de milieudruk.’’

Ook in Amsterdam staat duurzaamheid hoog op de agenda. Het streven daar is zoveel mogelijk uitstootvrij verkeer in 2025 door onder meer het aantal elektrische oplaadpunten uit tot vierduizend. Verder komen er twee nieuwe cargohubs, overslagpunten voor goederen aan de rand van de stad. Uit het ARCADIS onderzoek blijkt dat Amsterdam de beste balans heeft tussen de verschillende subcategorieën van het onderzoek. Rotterdam eindigde bovenaan in de subcategorie ‘people’, door de relatieve gelijkheid in inkomen en de goede balans tussen werk en privé.

Steden worden de komende decennia steeds belangrijker. Nu al herbergen alle steden in de wereld samen 54 procent van de wereldbevolking. Ze zijn verantwoordelijk voor ongeveer 75 procent van de economie en verbruikt 80 procent van alle energie. De komende decennia zet deze ontwikkeling door. Door de grote vraag zijn sommige steden zo duur dat de kosten óf wonen of zaken doen exploderen. ,,De kosten voor huizen New York, London, Parijs, Tokio en Hong Kong zijn zo hoog dat het voor medewerkers van de gevestigde bedrijven te duur is om er te wonen’’, aldus Gehrels. ,,In New York en San Francisco zijn de kosten voor zaken doen enorm hoog. Dat kan economische ontwikkelingen stagneren.’’

Een andere conclusie uit het onderzoek is dat de verschillen in Azië erg groot zijn. Aan de ene kant staan Seoel, Hong Kong en Singapore in de top tien. Maar Jakarta, Manila, Mumbai, Wuhan en New Delhi bungelen in de onderste regionen van het onderzoek. Dit zijn vooral steden die te maken hebben met een bevolkingsexplosie, waarbij de groei van het inkomen achter blijft. Maar gezien de ranking van San Francisco en Los Angeles is economische groei niet altijd een garantie voor een hogere notering qua duurzaamheid.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.