Ads Top

Europese primeur met Vehicle2Grid-laadsysteem in Utrecht

Afgelopen week zijn in Utrecht en Amersfoort de resultaten gedeeld van het project 'Smart Grid: rendement voor iedereen' waarin netbeheerder Stedin één van de partners is. Utrecht en Amersfoort zijn koplopers in het aanbieden van nieuwe diensten die ons elektriciteitssysteem een flinke stap slimmer en duurzamer maken. Tweehonderd huishoudens in het Utrechtse Lombok en het Amersfoortse Nieuwland hebben een serie nieuwe smartgriddiensten getest. De resultaten wijzen op een innovatiekans van honderden miljoenen euro’s voor de regio Utrecht.

Tegelijkertijd nam de Utrechtse gedeputeerde Remco van Lunteren in Lombok het eerste Vehicle2Grid (V2G) energieopslagsysteem van Europa officieel in gebruik genomen. Dit opslagsysteem voor zonne-energie van Nissan kan elektrische auto’s laden én ontladen zodat de auto-accu’s woningen van energie kunnen voorzien. Dit zorgt voor een hoger rendement op zonnestroom, vermindert stroompieken op het net van Stedin en stimuleert elektrisch rijden. In het project nam het eigen verbruik van zonne-energie in de wijk toe tot 87%.

De opening van het V2G systeem is een vervolg op de lancering van de slimme laadpaal van General Electric in Lombok op 2 december 2014 door de Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk. De eerste laadpaal was uniek vanwege de ingebouwde intelligentie, het V2G-systeem voegt daar een energieopslagmogelijkheid aan toe. Samen vormen dit de eerste bouwstenen van de Smart Solar Charging proeftuin. Deze proeftuin draagt bij aan verbetering van de luchtkwaliteit, de transitie naar elektrische mobiliteit en het zonneplan van de stad Utrecht dat 10.000 zonnepanelen in 2018 ambieert

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.