Ads Top

'Kolendeal kabinet mislukt'

In het energieakkoord is afgesproken dat de kolenbelasting voor exploitanten van kolencentrales wordt teruggedraaid. In ruil daarvoor zouden oude kolencentrales versneld worden gesloten. Deze kolendeal die het kabinet met de energiebedrijven heeft gesloten, leidt echter nauwelijks tot winst voor het milieu. Bovendien zouden deze kolencentrales om bedrijfseconomische redenen toch al moeten sluiten. Dat blijkt uit onderzoek van het energiebedrijf DELTA.

D66-leider Alexander Pechtold pleit ervoor dat dat de kolenbelasting alleen verminderd wordt met de werkelijke extra kosten die energiebedrijven hebben door het vervroegd sluiten van oude kolencentrales. Het geld dat overblijft, moet worden gebruikt om de belastingen op arbeid te verlagen. Daardoor kunnen bedrijven makkelijker medewerkers aannemen. Nu zijn er nog steeds 645.000 werklozen, dat aantal neemt nauwelijks af. Pechtold: “Het kabinet heeft een slechte deal gemaakt. Het kost heel veel geld, terwijl het milieu er nauwelijks van profiteert. D66 wil dat dit geld wordt gebruikt om de belasting op werk te verlagen, zodat meer mensen aan de slag kunnen.”

In het Energieakkoord is afgesproken vijf oude jaren ‘80 kolencentrales vervroegd te sluiten. Energiebedrijven gingen daarmee akkoord, omdat de afspraak was dat de kolenbelasting van bijna €200 miljoen per jaar werd afgeschaft. Het onderzoek van DELTA wijst uit dat deze kolendeal de exploitanten van kolencentrales in totaal een belastingvoordeel van €4 miljard oplevert. Uit het onderzoek blijkt echter ook dat deze ouderwetse kolencentrales toch al zouden moeten sluiten om bedrijfseconomische redenen. Pechtold: “Uit onderzoek bleek al dat PvdA en VVD de doelen van het Energieakkoord niet halen. De afspraken die wel worden nagekomen, blijken vervolgens veel geld te kosten en nauwelijks winst voor het milieu op te leveren. PvdA en VVD moeten nou niet stil blijven zitten. Dit geld moet worden gebruikt om de werkloosheid terug te dringen.”

D66 heeft tot drie keer toe in debatten met minister Kamp gevraagd om inzage in de kosten en baten van de kolendeal. Minister Kamp wilde deze cijfers niet geven. Het was vooral niet duidelijk of we niet veel te veel betalen voor kolencentrales die toch al dicht gingen. Ook was het niet duidelijk wat de milieuwinst zou zijn. Uiteindelijk heeft energiebedrijf DELTA de kosten op een rijtje gezet.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.