Ads Top

Proef met mobiele zendmast op waterstof

Vodafone Nederland is een proef gestart om een mobiele zendmast in Rotterdam volledig op waterstof te laten draaien. De elektriciteit van de mobiele zendmast wordt daarbij opgewekt door een brandstofcel die gevoed wordt met de onuitputtelijke bronnen waterstof en zuurstof.

De brandstofcel heeft geen CO2-uitstoot en produceert als enige bijproduct warm water. Daarbij is dit systeem ook nog eens heel stil. Door gebruik te maken van de klimaatvriendelijke brandstof wordt de CO2-uitstoot van de zendmast met 30 ton per jaar verminderd ten opzichte van de voorheen toegepaste traditionele diesel generator.

Mobiele zendmasten worden vaak tijdelijk ingezet, bijvoorbeeld tijdens grootschalige evenementen of voor het opvangen van lokale verstoringen. Ook worden ze soms permanent geplaatst in afgelegen gebieden. Deze mobiele masten hebben geen aansluiting op het vaste elektriciteitsnetwerk van Nederland. Ze kunnen hierdoor niet voorzien worden van duurzame windenergie afkomstig van Nederlandse windparken, waarmee de masten die wel aangesloten zijn op het elektriciteitsnetwerk  worden gevoed.

Vodafone is erg actief op dit gebied, ook richting onze klanten. Het grootste deel van ons energieverbruik zit in ons mobiel netwerk. Om volledig inzicht te krijgen in onze verbruiken zijn wij in 2014 gestart met de grootschalige uitrol van smart meters op onze mastlocaties. Verder implementeren we binnen het energieprogramma steeds nieuwe energiezuinige en duurzame maatregelen, waarvan we de impact monitoren en rapporteren.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.