Ads Top

Marokko en Nederland gaan kennis delen over duurzame energie

Marokko en Nederland hebben woensdag afgesproken kennis te gaan delen over hernieuwbare energie, zoals wind- en zonne-energie. Ook gaan beide landen expertise uitwisselen over LNG (Liquefied natural gas). Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) ondertekende de overeenkomst samen met de Marokkaanse minister van Energie, Amara, op het Rabat Energy Charter Forum.

‘Nederland werkt graag samen met Marokko op energiegebied. Het land speelt een vooruitstrevende rol als het gaat om duurzame energie. Ook wil Marokko LNG importeren. Op beide terreinen heeft Nederland veel expertise, dus we kunnen hier uitstekend samen optrekken’, aldus Koenders na de ondertekening.

‘Door dit soort afspraken kunnen we gezamenlijke energieprojecten in de toekomst beter mogelijk maken. Ook kunnen de experts gemakkelijker en vaker bijeenkomen op trainingen en seminars en op bedrijfsbezoek gaan’, stelt de minister.

Koenders kondigde verder aan dat hij samen met de Wereldbank landen in het Midden-Oosten en Afrika gaat steunen om hun subsidies af te bouwen die worden gegeven voor fossiele brandstof. ‘We staan voor een enorme uitdaging wat betreft onze energievoorziening. Door minder subsidie te verstrekken op fossiele brandstof, wordt de noodzaak beter gevoeld om minder energie te gebruiken en te investeren in nieuwe vormen van energie’, zegt Koenders.

Volgens de minister is het goed om te zien dat een aantal Afrikaanse landen en landen uit het Midden-Oosten nauwer willen samenwerken op energiegebied. ‘Ik heb hier op het Energy Charter Forum veel enthousiasme waargenomen. De deelnemers zijn goed doordrongen van de uitdaging waar we met z’n allen voor staan.’

Het Energy Charter Forum in Rabat is een voorloper op de ministeriële Energiehandvestconferentie op 20 en 21 mei 2015 in Den Haag. Tijdens deze conferentie zullen nieuwe afspraken worden vastgelegd voor internationale samenwerking op energiegebied. ‘Deze bijeenkomst was een goede voorbereiding op de top in Den Haag. Ik verwacht dat we de modernisering van de internationale samenwerking op energiegebied daar goed kunnen voortzetten’, zei de minister.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.