Ads Top

Gemeenteraad Amsterdam unaniem akkoord met Agenda Duurzaamheid

De gemeente Amsterdam wil de verduurzaming van de hoofdstad versnellen. In 2020 wordt er in Amsterdam per inwoner 20% meer duurzame energie opgewekt en 20% minder energie gebruikt. Dit staat in de Agenda Duurzaamheid die op woensdag 11 maart 2015 unaniem door de gemeenteraad is vastgesteld. Het college had hierover in december 2014 een voorstel naar de gemeenteraad gestuurd.

Wethouder Duurzaamheid Abdeluheb Choho noemt het raadsbesluit een historisch moment: “Het is voor de eerste keer dat alle acties rond duurzaamheid bij elkaar zijn gezet in één samenhangende agenda. Ik ben er hartstikke trots op, maar zeg er meteen bij: dit ga ik niet in mijn eentje doen maar samen met het hele college van burgemeester en wethouders, en samen met de partners, ondernemers en bewoners in de stad. Met de plannen voor verduurzaming ga ik me vooral richten op initiatieven en projecten die snel kunnen worden opgeschaald. Ik wil nu snel aan de slag.”

Concrete plannen zijn er onder meer voor energiebesparing in bestaande woningen, het versneld aansluiten van woningen op stadswarmte en een gezonder binnenklimaat en energiebesparing in ruim 100 scholen. De markt zal worden uitgedaagd om nog duurzamer te bouwen. De stad gaat voor een circulaire economie: in Buiksloterham bijvoorbeeld wordt de komende jaren geëxperimenteerd met het opzetten van een wijk waar reststromen zoveel mogelijk worden hergebruikt, zodat een circulaire stad ontstaat waar nog nauwelijks afval overblijft. Verdere stimulering van elektrisch vervoer, slimme distributie en de uitbreiding van de milieuzone naar bestelwagens, taxi’s en touringcars moet de lucht in de stad gezonder maken.

Het college gaat in het gesprek met de stad jaarlijks rapporteren over de voortgang van de duurzaamheidsprojecten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.