Ads Top

Lastenverzwaring op komst: Energierekening 2024 circa € 200 duurder

Consumenten betalen in 2024 circa 200 euro meer voor hun energierekening. Zowel de netwerkkosten, energiebelasting als energietarieven stijgen. Daarnaast hebben verschillende energieleveranciers voor 2024 variabele tarieven aangekondigd die boven het prijsplafond uitkomen. Mensen met een variabel contract worden door stijgende variabele tarieven harder getroffen.

De aangekondigde variabele energietarieven van 2024 van Eneco en Vattenfall komen al boven het prijsplafond uit. De verwachting is dat meer energieleveranciers dit voorbeeld volgen. Het prijsplafond verdwijnt per 2024 en dat betekent dat er geen bescherming vanuit de overheid is tegen oplopende variabele tarieven.

Huishoudens met een kleine beurs kunnen het Tijdelijk Noodfonds Energie aanschrijven en bij hun gemeente aankloppen voor energietoeslag.

De Vastelastenbond adviseert consumenten met een variabel energiecontract om over te stappen naar een contract met vaste tarieven: 'Huishoudens hebben geen invloed op de energiebelasting en netwerkkosten, omdat deze kosten vaststaan en voor iedereen gelijk zijn. Het is wel mogelijk om de hoogte van het energietarief te bepalen. Dat kan door een jaarcontract met vaste tarieven af te sluiten. Overstappen van energieleverancier loont, want er kan een besparing van bijna € 600 behaald worden.'

De boodschap van de Vastelastenbond om over te stappen, wordt ook uitgedragen door Autoriteit Consument & Markt (ACM). De toezichthouder stelt dat een energiecontract met vaste tarieven voordeliger is dan variabel blijven.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.