Ads Top

Alkmaar ‘vlaggenschip’ hernieuwbaar energieknooppunt in groot EU-programma

Met de officiële aftrap van het REFORMERS innovatieproject ging een dezer dagen een omvangrijk internationaal programma van start waarbij hernieuwbare energie lokaal wordt geproduceerd en verbruikt door en voor bedrijventerreinen en de omwonenden.

De wethouder van de Gemeente Alkmaar verwelkomde de vertegenwoordigers van 28 partners uit 10 landen. Alkmaar wordt de eerste zogenoemde ‘Renewable Energy Valley’ van het project en zal als voorbeeld dienen voor de daarna te ontwikkelen valley-gebieden verspreid over heel Europa. Het REFORMERS-project heeft een looptijd van 5 jaar en een omvang van 50 miljoen Euro. New Energy Coalition is coördinator van de Alkmaarse ‘Flagship Valley’.

De eerste Renewable Energy Valley van Europa is een afgebakend gebied tussen Alkmaar en Heiloo. Deze Flagship Valley van het project bestaat uit bedrijventerrein Boekelermeer, aan de noordkant begrensd door een dichtbevolkte woonwijk, een woonwijk aan de westkant, een licht industriegebied in Heiloo en een agrarisch gebied aan de oostkant. Het gebied zal aan het einde van het project zelfvoorzienend zijn in de productie en het verbruik van de eigen energiebehoefte door middel van hernieuwbare energie.

De ontwikkeling, realisatie en uitrol van de ‘Renewable Energy Valleys’ (REV's) in het REFORMERS project moet de energiezekerheid vergroten en de groene transitie in Europa versnellen. Daarmee moet het bijdragen aan de REPowerEU-doelstellingen om de productie van groene energie op te voeren, de energievoorziening te diversifiëren en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen. Op basis van de opgedane kennis binnen de Flagship Valley in Alkmaar zullen de volgende ‘valleys’ de succesvolle resultaten voor het creëren van duurzame energie toepassen, op weg naar vele zelfvoorzienende Renewable Energy Valleys in de toekomst.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.