Ads Top

Fluvius versterkt elektriciteitsnet in Lille voor meer groene stroom

Netbeheerder Fluvius legt in Poederlee de laatste hand aan de versterking van zijn transformatorstation. Dat is nodig om extra groene stroom op te vangen die opgewekt zal worden door twee nieuwe winturbines langs de snelweg E34. Door de lange levertijd van een nieuwe transformator moest Fluvius daarbij op zoek naar een innovatieve oplossing: de verhuis van een transfo van Mol naar Poederlee.

Ter hoogte van de afrit Beerse langs de E34 bouwt de coöperatieve producent en leverancier van duurzame energie Ecopower twee nieuwe windturbines. En ook andere producenten hebben plannen voor windprojecten in de buurt. Om al die groene stroom op het elektriciteitsnet te kunnen injecteren, moest Fluvius niet alleen extra kabels aanleggen, maar moet het ook zijn transformatorstation in Poederlee versterken.

In de lente- en zomermaanden trok Fluvius al 9 km nieuwe middenspanningskabels vanaf de twee nieuwe windturbines langs de E34 in Lille tot aan het transformatorstation in Poederlee. Die kabels moeten in het transformatorstation worden aangesloten op een nieuwe transformator. Maar de levertijd van die nieuwe transformator duurt langer dan verwacht. Het netbedrijf bedacht daarom een noodoplossing, zodat Ecopower toch zo snel mogelijk zijn windturbines kan opstarten. Het verhuisde een transformator van Mol naar Poederlee. Fluvius bouwde in Mol recent nog een transformatorstation met twee nieuwe transformatoren, maar dat kan voorlopig nog even verder met één transfo.

Ondertussen is de transformator verhuisd naar Poederlee, en in het voorjaar van 2024 worden de laatste kabel- een aansluitwerken afgerond. Vanaf dan kunnen de windturbines van Ecopower hun groene energie injecteren op het elektriciteitsnet. Zodra de bestelde transformator beschikbaar is, zal Fluvius die installeren in het transformatorstation van Mol. Zo zijn beide transformatorstations helemaal klaar om het hoofd te bieden aan de energietransitie.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.