Ads Top

Inkomensgrens en bedrag energietoeslag variëren enorm per gemeente

Al zijn de energieprijzen aan het dalen, ze liggen nog steeds stukken hoger dan voor de oorlog met Oekraïne. Huishoudens met een laag inkomen kunnen daarom een energietoeslag over 2023 aanvragen die kan oplopen tot 1.550 euro per jaar. De voorwaarden en bedragen verschillen alleen enorm per gemeente. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van de websites van alle gemeenten. Zo krijg je in sommige plaatsen maximaal 800 euro. Dat is een verschil van maar liefst 750 euro met een gemeente als Arnhem waar je 1550 kunt ontvangen. De aanvraag deadline varieert ook sterk: in 15 gemeenten moet je snel zijn. Dit kan nog maar tot en met 31 december. 

Niet alleen het uitgekeerde bedrag, maar ook de verschillen in inkomensgrens zijn erg groot tussen de verschillende gemeenten. Veel plaatsen geven alleen de energietoeslag aan huishoudens met een inkomen tot 1.387 euro netto per maand, terwijl andere gemeenten ook gezinnen tot wel 1.733 euro netto deze toeslag geven.

Alleen Nederlanders met een laag inkomen hebben recht op de energietoeslag, al verschilt de inkomensnorm flink per gemeente. De regering adviseert om uit te keren aan huishoudens met een inkomen tot circa 120 procent van de bijstandsnorm (€1.387 netto). De meeste gemeenten geven gehoor aan deze aanbeveling, maar er zijn er ook die het maximale netto bedrag hoger zetten. Sommige plaatsen kiezen zelf voor 150% van de bijstandsnorm De toekkeningsnormen qua inkomen verschillen tot wel 346 euro. Hierdoor kun je in de ene gemeente nog 1.300 euro krijgen als je 1.400 netto verdient en in de andere gemeente niets.

Tot en met 120% van de bijstandsnorm (€1.387 netto excl. vakantiegeld): 216 gemeenten
Tot en met 125% van de bijstandsnorm (€1.445 netto excl. vakantiegeld): 5 gemeenten
Tot en met 130% van de bijstandsnorm (€1.502 netto excl. vakantiegeld): 81 gemeenten
Tot en met 140% van de bijstandsnorm €1.609 netto excl. vakantiegeld: 7 gemeenten
Tot en met 150% van de bijstandsnorm €1.733 netto excl. vakantiegeld): 7 gemeenten

In de gemeenten Barneveld, Dinkelland, Katwijk, Renswoude, Rheden, Rozendaal en Veenendaal kiezen voor 150 procent. Daar mag je dus het meeste verdienen om toch nog een energietoeslag te krijgen. In totaal gebruiken 125 gemeenten een hogere inkomensgrens dan de door de overheid geadviseerde 120% van de bijstandsnorm. Dit komt neer op zo’n 29 procent van de gemeenten.

Wel zijn er provinciale verschillen. Zo zijn Zeeuwse gemeenten naar verhouding een stuk ruimhartiger. Inwoners met een iets hoger inkomen krijgen hier in ruim driekwart van de gemeenten ook een energietoeslag. In Groningen is dat met ‘maar 10% veel minder vaak het geval.

Ook zijn er grote verschillen tussen de gemeenten met de aanvraag deadline voor de energietoeslag van 2023. In 15 Nederlandse gemeenten ligt die al op 31 december. Terwijl je bij andere gemeenten soms zelfs tot de zomer van 2024 de tijd hebt voor de aanvraag.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.