Ads Top

Nederland haalt wind-op-zee doel van 4,5 GW met windpark Hollandse Kust Noord

Op 18,5 kilometer voor de kust van Egmond aan Zee is 20 december windpark Hollandse Kust Noord operationeel geworden. Nu kan de overdrachtsfase van start en voegt CrossWind, een samenwerking van Shell en Eneco, 759 MW aan duurzame energie toe aan het Nederlandse elektriciteitsnet. Met de oplevering van Hollandse Kust Noord realiseert Nederland zijn doelstelling van ruim 4,5 GW wind op zee voor het einde van 2023.

CrossWind heeft met Hollandse Kust Noord een subsidievrij windpark gebouwd dat naar verwachting minimaal 3,3 TWh aan elektriciteit voor de Nederlandse kust zal produceren. Dit komt overeen met 2,8 procent van de nationale elektriciteitsbehoefte. Samen met andere windparken op zee, waaronder Borssele en Hollandse Kust Zuid, voorzien we momenteel in 15,8 procent van de Nederlandse elektriciteitsbehoefte. Een doel dat ruim 10 jaar geleden werd afgesproken in het Nederlandse Energieakkoord in de Routekaart 2023.

Het succesvol realiseren van de Nederlandse wind-op-zee doelen was alleen mogelijk dankzij goede samenwerking tussen windparkontwikkelaars, overheid, leveranciers, NGO’s en talloze andere betrokken partijen. Ondanks uitdagingen in bijvoorbeeld de toeleveringsketen, liggen er ook talrijke kansen om de succesvolle aanpak verder uit te rollen. Nederland heeft bewezen dat het mogelijk is. Zo zijn op dit moment al weer twee windparken in ontwikkeling.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.