Ads Top

DGB Energie stopt met telefonische klantenwerving

DGB Energie zal de komende drie jaar geen energiecontracten verkopen via telefonische verkoop. Dat heeft DGB Energie toegezegd aan de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De ACM heeft een besluit genomen waarin de toezegging bindend is verklaard. Aanleiding voor deze toezegging is onderzoek van de ACM vanwege meldingen van consumenten over misleiding bij de telefonische verkoop van contracten van DGB Energie. De ACM hoopt op brede navolging bij energieleveranciers om te stoppen met telefonische klantenwerving.

In een onderzoek van de ACM zijn aanwijzingen gevonden dat er bij de telefonische werving van klanten namens DGB sprake is geweest van misleiding. Zo hoorde de ACM in opnames van gesprekken die door wervingspartijen namens DGB zijn gevoerd dat consumenten aan het begin van het gesprek niet werd verteld dat werd gebeld om een nieuw contract af te sluiten. In plaats daarvan werd bijvoorbeeld gezegd dat het ging om een check van de tarieven of om een administratieve aanpassing vanwege het wijzigen van de hoofdleverancier. Ook werd meestal pas aan het einde van het gesprek (de voicelog), nadat de overeenkomst was gesloten, gesproken over voorwaarden en tarieven. Omdat DGB Energie als leverancier verantwoordelijk is voor het afsluiten van de contracten spreekt de ACM DGB Energie hier op aan.

Ook heeft DGB Energie toegezegd dat klanten die in de periode 1 augustus 2021 tot en met 1 juli 2023 via telefonische werving een contract hebben afgesloten, hun contract tussentijds kunnen opzeggen zonder opzegvergoeding. DGB Energie informeert de betreffende klanten hier actief over.

De ACM wijst consumenten er ook op dat een energiecontract dat via ongevraagde telefonische verkoop wordt aangeboden lang niet altijd de beste keuze is voor consumenten. Daarom adviseert de ACM consumenten op om een aanbod voor een nieuw contract niet tijdens het verkoopgesprek te accepteren maar altijd eerst de aangepaste tarieven goed te bestuderen en te vergelijken met het huidige contract en het aanbod van andere aanbieders. Adviezen voor het kiezen van een nieuwe energieleverancier staan ook op ACM ConsuWijzer.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.