Ads Top

Sint-Niklaas bespaart 39 procent energie via energie-prestatiecontract

Sint-Niklaas zal de komende tien jaar een energiebesparing van 39 procent realiseren in negen van haar gebouwen die meest verbruiken.

De stad sloot daarvoor een energieprestatiecontract (EPC) af met Luminus Solutions. Naast de klimaatdoelstelling heeft Luminus Solutions ook aandacht voor de comforteisen van de gebruikers en de restwaarde van de gebouwen. Hierdoor is het meteen het grootste en meest innovatieve energieprestatiecontract in Vlaanderen.

​Het patrimonium van de stad Sint-Niklaas bestaat uit 156 gebouwen. Om de betaalbaarheid te garanderen moeten we evolueren naar een geclusterde dienstverlening in minder gebouwen. De locaties die in het beheer van de stad blijven moeten tegen 2050 klimaatneutraal zijn.

​De stad liet zich in de voorbereiding van het contract begeleiden door een externe partner, Factor4. Alle mogelijke data van de gebouwen werden geïnventariseerd, tot in de kleinste details. Daarna werd de opdracht in de markt gezet.

Het contract ging van start op 1 januari 2022 en loopt tien jaar. De contractwaarde bedraagt 12,3 miljoen euro (incl. btw) en is van toepassing op twee sporthallen, twee basisscholen, de academie, de stadsschouwburg, het museum STeM, het politiehuis en het welzijnshuis. Dit zijn stuk voor stuk intensief gebruikte gebouwen waar veel investeringen mogelijk zijn om tot een betere energieprestatie te komen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.