Ads Top

Variabele energietarieven 2024 boven prijsplafond, vaste energiecontracten goedkoper

De voor 2024 aangekondigde variabele tarieven van Vattenfall en Eneco voor klanten met een variabel energiecontract liggen boven het prijsplafond. Het gastarief van beide energieleveranciers komt boven de 1,45 euro per kuub uit. Het stroomtarief ligt door de verlaging van de energiebelasting nog wel net onder het prijsplafond.

Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond: 'Opmerkelijk dat de variabele energietarieven zo sterk stijgen, terwijl de prijzen van jaarcontracten met vaste tarieven juist dalen. De prijsverschillen tussen variabel en vast lopen op tot bijna 600 euro per jaar.'

Per 2024 verdwijnt het prijsplafond en worden consumenten niet meer beschermd tegen stijgende energietarieven. Twee grote energieleveranciers hebben variabele tarieven die boven het prijsplafond uitkomen, aangekondigd.

De directeur van de consumentenorganisatie adviseert consumenten met een variabel contract om over te stappen naar een jaarcontract met vaste tarieven. Die overstap zorgt volgens onderzoek van de Vastelastenbond voor een besparing van bijna 600 euro. In vergelijking met het goedkoopste jaarcontract dat op de markt te vinden is, is een variabel contract bij Essent op jaarbasis 578 euro duurder. Een variabel contract bij Eneco is op jaarbasis 571 euro duurder dan een jaarcontract. Klanten met een variabel contract bij Vattenfall zijn 510 euro duurder dan het goedkoopste jaarcontract dat op de markt te vinden is. In dit geval is dat een energiecontract van Innova Energie.

Ondanks het sterk gestegen aanbod van vaste contracten hebben ruim vier miljoen Nederlanders nog een variabel contract. De variabele tarieven kunnen snel de hoogte inschieten. Als er iets geks gebeurt in de wereld en de leveringszekerheid in het geding komt, dan zullen de energieprijzen snel stijgen.'

Het prijsplafond werd begin dit jaar ingevoerd om consumenten te beschermen tegen de stijgende energiekosten. Deze steunmaatregel vanuit de overheid moest de oplopende energiekosten een halt toe roepen. Vorig jaar viel er niets te kiezen en gingen miljoenen Nederlandse huishoudens na het aflopen van hun vaste energiecontract noodgedwongen over naar een duur variabel contract. De tarieven van zulke energiecontracten stegen schrikbarend snel waardoor veel huishoudens hun energierekening niet meer konden betalen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.