Ads Top

Liander verhoogt tarieven

De tarieven voor netbeheer stijgen dit jaar. Een gemiddeld huishouden betaalt voor een gas- en elektriciteitsaansluiting bij Lander in 2024 ongeveer 5 euro per maand meer dan 2023.

Voor klanten met een grootzakelijke aansluiting stijgen de tarieven voor de transport- en aansluitdienst voor zowel gas als elektriciteit. Deze stijging van de rekening is voor gas beperkt, maar kan voor elektriciteit oplopen tot 25 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. De mate van de stijging is mede afhankelijk van de grootte van de aansluiting en het gebruik.

Liander neemt, net als de andere regionale netbeheerders, transport af bij TenneT. Hiervoor betalen netbeheerders ‘inkoopkosten transport’. Deze inkoopkosten verwerkt Liander elk jaar in de tarieven. De inkoopkosten van TenneT zijn structureel gestegen. Daarom stijgen de tarieven voor elektriciteit bij Liander mee.

Daarnaast heeft de rechter geoordeeld dat de ACM vanaf 2022 meer rekening had moeten houden met de kostenstijging waarmee netbeheerders worden geconfronteerd. In 2022 en 2023 zijn te lage tarieven berekend en dat wordt nu deels gecorrigeerd in de tarieven van 2024.

De energietransitie vraagt om forse investeringen in de netten. Hier gebruikt Liander de inkomsten uit de tarieven voor. Komende jaren investeert Liander miljarden in het energienet. We onderhouden of vernieuwen de bestaande elektriciteitskabels en gasleidingen en breiden het energienet uit op plekken waar dat nodig is. Daarnaast investeren we in innovatieve oplossingen om het energienet zo optimaal mogelijk te kunnen benutten. Zo zorgen we voor een betrouwbaar en veilig netwerk.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.