Ads Top

Nederland massaal aan de warmtepomp vanaf 2026, maar onvoldoende Nederlanders zijn zich bewust van de voordelen

Vanaf 2026 moet de cv-ketel worden ingeruild voor een hybride warmtepomp wanneer deze toe is aan vervanging. Maar momenteel weet maar liefst 85 procent van de Nederlanders nog onvoldoende over een warmtepomp om een goede keuze te kunnen maken over de aanschaf. Ook is bij driekwart van de Nederlanders nog niet duidelijk hoe snel een warmtepomp zich terugverdient. Dit blijkt uit onderzoek van Quatt, een Amsterdamse scale-up in high-tech warmtepompen, onder 500 respondenten.  
 
De warmtepompverplichting, die - na goedkeuring - ingaat in 2026, gaat ervoor zorgen dat veel Nederlandse huishoudens gaan overstappen op een warmtepomp. Het onderzoek van Quatt laat zien dat er nog veel onwetendheid is over de warmtepomp en de potentie daarvan. En dat is reden tot actie, want steeds meer huishoudens moeten kiezen voor een warmtepomp. De beschikbaarheid van juiste informatie is daarbij essentieel.

85 Procent van de respondenten zegt onvoldoende kennis te hebben om een goede keuze te kunnen maken over de aanschaf van een warmtepomp. Tweederde weet niet waar hij of zij goed en onafhankelijk advies in kan winnen. En voor driekwart van de ondervraagden is niet duidelijk hoe het (terug)verdienmodel van een warmtepomp werkt.

Dit zorgt ervoor dat de voordelen van een warmtepomp op de korte en de lange termijn onduidelijk zijn.

De verplichting van de aanschaf van een hybride warmtepomp nadert, maar een groot gedeelte van de Nederlanders heeft een afwachtende houding. Dat komt bijvoorbeeld door vooroordelen over de warmtepomp. Zo geeft bijna de helft van de ondervraagden aan bang te zijn voor geluidsoverlast. En 67 procent vindt een warmtepomp te duur. Ook verwacht de helft van de ondervraagden dat het gehele proces rondom installatie ingewikkeld zal zijn.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.