Ads Top

Bouw grootste zonnepark HVC in volle gang

In mei 2023 werd gestart met het bouwklaar maken van het 250.000 m2 grote terrein. Er werden 12.000 funderingspalen geslagen en de onderconstructie werd opgebouwd. Inmiddels is het eerste paneel gezamenlijk geplaatst. Samen met alle betrokken partijen werd deze mijlpaal gevierd.

Zonnepark Sunspace is een initiatief van Stichting Energieneutraal Noordelijk Flevoland (SENF) en energie- en grondstoffenbedrijf HVC. Het is het grootste zonnepark dat wij tot nu toe ontwikkelen en levert een belangrijke bijdrage aan een energieneutrale gemeente Noordoostpolder. Het zonnepark wordt aangelegd op het terrein van NLR, het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum in Marknesse.

Nu de panelen worden geplaatst, zijn er nog een paar stappen te nemen voordat het zonnepark opent. Eind november is gestart met het plaatsen van omvormers en het aanleggen van kabels. Hierna worden onder andere het schakelstation en de transformatorstations geplaatst. Uiteindelijk wordt alles aangesloten en getest.

Vanaf het voorjaar van 2024 wekken de 74.000 zonnepanelen, met een vermogen van 46 MWp, jaarlijks circa 43 miljoen kilowattuur groene zonnestroom op. Dat is genoeg om 17.000 huishoudens van duurzame stroom te voorzien en ruim 18.000 ton CO2 uitstoot te vermijden.

Wat het zonnepark uniek maakt, is dat het gebruikmaakt van de bestaande netaansluiting van de Duits-Nederlandse Windtunnels (DNW), op het terrein van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR). De netaansluiting wordt op deze manier gedeeld met meerdere gebruikers. Zo wordt er slim gebruik gemaakt van bestaande netinfrastructuur. En omdat er geen nieuwe aansluiting aangelegd hoeft te worden, vraagt dit minder werk van de netbeheerders.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.