Ads Top

Elektriciteitsnet Den Haag zit vol

Het elektriciteitsstation waarop delen van het centrum van Den Haag, Duindorp en Scheveningen zijn aangesloten, bereikt de maximale capaciteit voor grootschalig stroomverbruik – zogenoemde netcongestie. Aanvragen voor nieuwe grote aansluitingen komen daarom op een wachtlijst. Dit geldt ook voor grootverbruikklanten die hun huidige contractvermogen willen uitbreiden.

Met deze maatregel behoudt Stedin ruimte voor huishoudens en kleine ondernemers. Zo kunnen warmtepompen in huizen nog steeds worden geïnstalleerd, kunnen mensen overstappen op elektrisch koken en kunnen kleinverbruikaansluitingen voor individuele nieuwbouwwoningen worden aangesloten.

Net als op veel andere plekken in Nederland stijgt in Den Haag de vraag naar elektriciteit, met name in de gebieden waar geen warmtenet is voorzien. Naar verwachting stijgt de vraag naar elektriciteit in Den Haag tot 2030 met zo'n 60 procent. Dit is vergelijkbaar met het verbruik van heel Ypenburg. Daarmee gaat de vraag naar elektriciteit over de grenzen van de huidige infrastructuur heen.

Net als op andere plekken waar het elektriciteitsnet tegen de maximale capaciteit aanloopt, gaat Stedin samen met grootverbruikklanten onderzoek doen naar het beter benutten van het net. Door beter af te stemmen op welk moment grote klanten stroom verbruiken, kunnen pieken op het elektriciteitsnet worden voorkomen. Zo kan ruimte ontstaan voor bedrijven die anders op de wachtlijst terecht komen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.