Ads Top

Stedin: onvoldoende flexibel elektriciteitsvermogen inzetbaar voor Noordring

In de Noordring, op de Zeeuwse eilanden Tholen en Schouwen-Duiveland, zijn de laatste jaren in hoog tempo zon-op-dak projecten gerealiseerd, met name door kleinverbruikers. Dit gebeurde naast de al aanwezige grootschalige opwek van energie met behulp van wind, zon en WKK’s (warmtekrachtkoppelingen). Als gevolg hiervan werden de fysieke capaciteitsgrenzen van het lokale elektriciteitsnet in oktober 2020 bereikt voor de teruglevering van energie.

De afgelopen maanden heeft Stedin nader onderzoek én uitvraag gedaan om te kijken of er – op vrijwillige basis – flexibel elektriciteitsvermogen inzetbaar is om meer ruimte op het net te creëren. Zo zijn marktpartijen, die actief zijn op de energiemarkt, en reeds aangesloten grootverbruik klanten benaderd om flexibel elektriciteitsvermogen aan te bieden, is er een oproep gedaan in de lokale media, via het TenderNed-platform en via de Stedin website. Ook werd met datzelfde doel voor bedrijven een informatiesessie georganiseerd en werd op locatie een presentatie verzorgd voor tuinders (met een WKK).

Er is beperkt ruimte gevonden en daarmee past Stedin ‘congestiemanagement’ toe. Dit betekent concreet dat het beschikbare flexibele vermogen wordt ingezet om de congestie – file op het net – te verminderen.  Zodoende kan de wachtlijst voor grootverbruik klanten die duurzame stroom willen terugleveren aan het net (nog) niet worden ingelopen. Er staan momenteel 49 van die grootverbruik klanten op de wachtlijst, het gaat om aansluitingen groter dan 3x80 ampère. Dat vinden wij heel vervelend en daarom gaan wij de komende periode vervolgstappen zetten.”

Omdat (veel) meer flexibel vermogen nodig is voor het faciliteren van de energiebehoefte – nu en in de toekomst – in dit gebied gaat Stedin opnieuw met partijen in gesprek om het net te ontlasten. Mocht dit te weinig opleveren dan bereidt de netbeheerder zich voor om minder vrijblijvende maatregelen in te zetten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.