Ads Top

Europese havens nog niet klaar om ambities wind op zee te halen

Een nieuw rapport van de North Seas Energy Cooperation (NSEC) roept op tot onmiddellijke actie bij het ontwikkelen van nieuwe haveninfrastructuur en het upgraden van bestaande havenfaciliteiten.

Uit het onderzoek blijkt dat het gezamenlijke offshore winddoel van de negen NSEC-landen voor 2030 anders waarschijnlijk niet zal worden bereikt.

De North Seas Offshore Wind Port Study had als doel de behoeften aan infrastructuur voor offshore windhavens in de Noordzeelanden te analyseren, zowel op politiek als op technisch niveau.

De ambities voor offshore windenergie in Europa zijn enorm. De negen NSEC-landen, waaronder Nederland en het Verenigd Koninkrijk zijn in een Joint Statement overeengekomen om op zee een geïnstalleerd vermogen van minimaal 120 GW in 2030 en 300 GW te realiseren. Op dit moment hebben we een gezamenlijk geïnstalleerd vermogen van ongeveer 33 GW in de Noordzee.

Deze forse groei van offshore windenergie vormt een uitdaging voor de hele toeleveringsketen. Havens zijn onmisbare knooppunten in de voortdurende uitbreiding van windenergie. Ze vervullen sleutelfuncties bij de bouw, exploitatie en het onderhoud. Maar ook bij de aanlanding en systeemintegratie van opgewekte stroom, bijvoorbeeld door het huisvesten van groene waterstofproductiefaciliteiten zijn ze onmisbaar. Om deze diensten te kunnen bieden, moeten havens aanzienlijk investeren in het uitbreiden en verbeteren van de infrastructuur.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.