Ads Top

Van 9 naar 15 procent hernieuwbare energie in vier jaar tijd

Het percentage hernieuwbare energie in Nederland steeg van 9 in 2019 naar 15 in 2022. De doelstelling van Nederland is dat 27 procent van het energieverbruik in 2030 uit hernieuwbare bronnen komt, zoals biomassa, zon en wind. De doelstelling hangt samen met de Europese Green Deal, die precies vier jaar geleden door de Europese Commissie werd gepresenteerd. Dit meldt het CBS.

Verschillende soorten hernieuwbare energie worden steeds meer gebruikt. In 2022 vormde energie uit biomassa 5,9 procent van het totale energieverbruik, windenergie 4,2 procent en zonne-energie 3,4 procent. Het aandeel energie uit warmtepompen is met 1,1 procent een stuk lager, maar neemt de laatste jaren toe.

De doelstelling van 27 procent wordt waarschijnlijk aangescherpt vanwege nieuwe afspraken binnen de Europese Unie. Hoe het in Nederland loopt met deze en andere doelen uit de Green Deal is vanaf vandaag te zien op het Green Deal dashboard.

Het groeiende verbruik van hernieuwbare energie helpt mee om de broeikasgasuitstoot te verminderen. Sinds 2019 daalde de uitstoot met 15 procent. De uitstoot daalde het meest bij de klimaatsector Elektriciteit (26 procent). De broeikasgasuitstoot van de elektriciteitsproductie daalde ook voor de Europese Green Deal al sterk. Dit komt vooral door het sluiten van kolencentrales. In 2022 speelden ook hoge energieprijzen en het dalende aardgasgebruik een rol bij de daling van de broeikasgasuitstoot. Het effect hiervan is te zien in de klimaatsectoren Industrie, Landbouw en Gebouwde omgeving.

In 2030 moet de broeikasgasuitstoot minimaal 55 procent lager zijn dan die in 1990. Dit doel is vastgelegd in de Klimaatwet. Dit betekent dat Nederland in 2030 nog 103 miljard kg CO2-equivalent mag uitstoten. Tussen 2019 en 2022 daalde de uitstoot met 27 miljard kg CO2-equivalent. Om de doelstelling te halen moet de uitstoot nog 55 miljard kg CO2-equivalent omlaag.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.