Ads Top

VEH stopt met spouwmuurisolatie door vleermuizenproblematiek

Vereniging Eigen Huis stopt met haar ledendienst voor spouwmuurisolatie vanwege de vleermuizenproblematiek. Ter bescherming van vleermuizen moeten huiseigenaren eerst een kostbaar ecologisch onderzoek laten verrichten als ze hun spouwmuur willen isoleren. Doen ze dat niet, overtreden ze de wet en riskeren ze een boete.

Totdat het demissionair kabinet duidelijkheid geeft over hoe spouwmuren op korte termijn natuurvriendelijk te isoleren, vinden wij het niet verantwoord om huiseigenaren nog langer deze isolatiedienst aan te bieden,  aldus Cindy Kremer, directeur van Vereniging Eigen Huis.

Een ecologisch onderzoek naar de aanwezigheid van vleermuizen die in de gevel van een woning nestelen kost vijf- tot zesduizend euro. Spouwmuurisolatie wordt hierdoor vier keer zo duur en dat is voor de individuele huiseigenaar niet meer te betalen. Bovendien duurt zo’n onderzoek minimaal een jaar wat nog verder kan oplopen door het grote tekort aan ecologen. Dat betekent ook dat de verduurzaming van slecht geïsoleerde woningen flink zal vertragen en het energieverbruik – en dus de rekening - niet omlaag zal gaan.

Het demissionair kabinet wil gemeenten stimuleren ecologisch onderzoek te doen voor hun hele grondgebied en maatregelen te nemen ter bescherming van vleermuizen. Maar dat geeft niet de garantie dat elke gemeente zo’n onderzoek uitvoert waardoor individuele huiseigenaren toch weer opdraaien voor de kosten.

Bovendien wil de vereniging dat in korte tijd landelijke afspraken worden gemaakt over natuurvriendelijk isoleren. 'Het is belangrijk dat deze afspraken samen met ecologen en isolatiebedrijven worden gemaakt. Deze situatie heeft niet alleen grote gevolgen voor huiseigenaren, het is ook funest voor de isolatiebranche,' aldus Kremer. 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.