Ads Top

Hoe pakt koploper Denemarken de uitdagingen in de windsector aan?

Denemarken wordt vaak genoemd als dé koploper op het gebied van hernieuwbare energie. Het land is de grootste exporteur van windturbinetechnologie, stelt ambitieuze doelen en investeert fors in schone technologieën. Bijna elke grote Deense universiteit heeft aan afdeling gericht op onderzoek naar hernieuwbare energie.

In 2021 bestond 62,6 procent van de elektriciteitsproductie in Denemarken uit hernieuwbare energiebronnen, waarvan 73 procent uit windenergie. Dit betekent dat bijna de helft van de totale elektriciteitsproductie uit wind komt. In Nederland bestond in 2021 33,4 procent van de elektriciteitsproductie uit hernieuwbare energiebronnen, waarvan 47 procent uit windenergie. Dit betekent dat in Nederland 15,6 procent van de totale elektriciteitsproductie uit wind komt. In Europa maakt in 2021 elektriciteit gemiddeld 21,8 procent uit van de nationale energieconsumptie, in Denemarken was dit 34,72 procent en in Nederland 13 procent, veel lager dus dan het Europese gemiddelde.

Denemarken heeft fors geïnvesteerd in de ontwikkeling van geavanceerde technologieën en praktijken voor netbeheer. Zo is er een reeks innovatieve oplossingen toegepast om hernieuwbare energiebronnen in het net te helpen integreren, waaronder geavanceerde prognosetools, vraagresponsprogramma’s en het gebruik van energieopslagsystemen. Ook worden de mogelijkheden van grensoverschrijdende energiehandel met buurlanden continu onderzocht. Dit heeft bijgedragen aan het behoud van de betrouwbaarheid van het Deense elektriciteitssysteem.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.