Ads Top

Kabinet investeert 500 miljoen euro in netwerkbedrijf Stedin

Het kabinet is van plan om 500 miljoen in het regionale netwerkbedrijf Stedin te investeren. Deze kapitaalstorting is op verzoek van Stedin om voldoende te kunnen blijven investeren in het elektriciteitsnet. Door de storting van eigen vermogen wordt de Nederlandse staat aandeelhouder in het bedrijf.

Het bedrijf stak in 2022 ruim 700 miljoen euro in haar netwerk en tot 2030 wordt nog eens ten minste 8 miljard euro aan investeringen verwacht. Om de komende jaren te kunnen blijven investeren hebben Stedin en haar aandeelhouders de staat verzocht om een kapitaalbehoefte van 500 miljoen in te vullen.

Netwerkbedrijf Stedin is verantwoordelijk voor het netwerk in het grootste deel van Zuid-Holland en de provincies Utrecht en Zeeland. Dit netwerk omvat ongeveer 2,3 miljoen aansluitingen voor zowel huishoudens als zakelijke klanten.

Met de storting van 500 miljoen kapitaal wordt de staat voor 11,9% aandeelhouder in Stedin. Het aandeelhouderschap van het bedrijf is momenteel in handen van 42 gemeentes in het verzorgingsgebied waar Stedin is aangesteld als regionaal netbeheerder. Het publieke aandeelhouderschap is een van de pijlers om de publieke belangen van een efficiënt en goed opererend netwerkbedrijf te borgen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.