Ads Top

Hybride warmtepomp: bekendheid én zorgen over geluid nemen toe

De bekendheid van hybride warmtepompen stijgt. Ook de zorgen erover. Ongeveer een derde van de woningeigenaren denkt dat een hybride warmtepomp veel geluid maakt en voor overlast zorgt. Dat is meer dan in 2022. Dat blijkt uit een onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction. Er is meer voorlichting nodig, zegt Milieu Centraal.

De warmtepomp is aan een opmars bezig. Door de energiecrisis is de vraag naar warmtepompen door het dak gegaan en zijn er meer warmtepompen dan ooit geïnstalleerd. Het aandeel woningeigenaren dat zegt te weten wat een hybride warmtepomp is, stijgt van 49 procent in 2022 naar 67 procent. Nog maar 8 procent heeft er nooit van gehoord, tegenover 22 procent een jaar eerder. Tegelijkertijd groeien ook de zorgen, onder andere over het geluid (van 23 naar 35 procent).

De buitenunit van een warmtepomp maakt geluid als de ventilator aangaat om lucht aan te trekken. Uit eerder onderzoek van Milieu Centraal onder huishoudens die een warmtepomp hebben, blijkt dat in slechts 16% van de gevallen er overlast ervaren wordt. En slechts in 7 procent van de gevallen hebben buren last van het geluid. Overlast is te voorkomen door een stillere buitenunit te kiezen, de buitenunit op voldoende afstand te plaatsen, hem niet onder een slaapkamerraam of op een dak dat gevoelig is voor trillingen te zetten of er een geluidsdempende kast omheen te plaatsen. In de meeste gevallen is een buitenunit zo te plaatsen dat er geen overlast ontstaat. Denk bijvoorbeeld aan de voortuin, het dak en de zijkant van een woning.

Sinds april 2021 geldt een geluidsnorm voor warmtepompen en airco’s. Op de erfscheiding mag hooguit 40 dB te horen zijn en onder bepaalde omstandigheden hooguit 45 dB. Daarmee wordt overlast voorkomen.

Er zijn ook andere typen warmtepompen die helemaal geen geluid maken. Zo kan je met PVT-panelen op het dak zowel stroom als warmte opwekken. Een bodemwarmtepomp haalt de warmte uit de bodem en heeft daarom geen unit met ventilator.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.