Ads Top

Topside ‘west Alpha’ voor stopcontact TenneT veilig en succesvol op jacket geplaatst

Met behulp van het kraanschip Thialf is de bovenbouw (topside) voor het offshore transformatorplatform Hollandse Kust (west Alpha) onlangs succesvol op het onderstel (jacket) geplaatst. Deze nieuwe mijlpaal voor de aansluiting van wind op zee vond plaats op zo’n 50 kilometer voor de kust van Egmond aan Zee. Vanaf 2026 brengt netbeheerder TenneT via dit ‘stopcontact’ duurzame windenergie aan land.

Op een drijvend ponton verliet de kant-en-klare topside maandag de haven van Antwerpen. Vervolgens werd de constructie via de Schelde naar de Nederlandse wateren gesleept om bij Vlissingen de Noordzee op te varen. De topside is in België gebouwd door de aannemerscombinatie Equans/Smulders en bijna twee jaar na de first steel cut was de grote stalen doos (ruim 3.600 ton) deze week klaar voor de sail out.

Sinds vorig jaar staat het onderstel al stevig op de zeebodem verankerd voor de kust van Egmond aan Zee. Voor de plaatsing van de bovenbouw zette het kraanschip Thialf (Heerema Marine Contractors) tegelijk met de topside koers naar de jacket vanuit de Noorse haven van Stavanger. Nadat beide vaartuigen elkaar op zee troffen, meerde het ponton af tegen de Thialf.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.