Ads Top

Liander maakt elektrisch laden mogelijk bij windstilte

In Geldermalsen heeft Betuwewind het indrukwekkende snellaadplein WattHub gerealiseerd. Dit laadplein biedt de mogelijkheid om meer dan veertig bouw- en vrachtwagens tegelijkertijd van elektriciteit te voorzien.

Om de dijkversterking van Tiel en Waardenburg in opdracht van Waterschap Rivierenland emissieloos uit te voeren, was er behoefte aan een snellaadplein om groot materieel en vrachtwagens van duurzame stroom te voorzien. Omdat zo'n snellaadplein nog niet bestond, ging 'Mekante Diek,' de samenwerkingsvorm tussen de bedrijven Dura Vermeer, Van Oord en Ploegam, op zoek naar een alternatieve oplossing en kwam zo terecht bij de burgerwindcoöperatie Betuwewind.

WattHub, opgeleverd op 1 juli 2023, ligt op het terrein van Avri in Geldermalsen, naast de A15, windmolens en zonnepanelen. Het wordt gevoed met duurzame stroom van Betuwewind en kan in de toekomst mogelijk zonne-energie van Avri Solar gebruiken.

Belangrijk was dat de batterijen op het laadplein altijd vol moesten zijn voordat de werkdag begon. Tijdens de nachtelijke uren, wanneer er meestal ruimte op het elektriciteitsnet beschikbaar is, gebruikt Betuwewind nu stroom uit het net in geval het 's nachts onvoldoende waait. Voor de overige momenten heeft Liander een capaciteitsbeperkend contract afgesloten met Betuwewind en Avri Solar BV. Met deze flexibele contractvorm kan Liander ondernemers oproepen om tijdelijk de teruglevering van stroom te verminderen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.