Ads Top

Deloitte: Nederland heeft een uitstekend potentieel voor offshore-windenergie

Nederland heeft een uitstekend potentieel voor offshore-windenergie, een al lang bestaande industriĆ«le sector en een toonaangevend onderwijssysteem, waardoor we als land goed gepositioneerd zijn om als een ​​mondiale blauwdruk voor een succesvolle energietransitie te dienen.

Dat blijkt uit de Deloite Energie Transitie Monitor (ETM) die vandaag wordt gepresenteerd tijdens Recharge Earth, het jaarlijkse congres over de energietransitie. De ETM geeft een uitgebreid beeld van de huidige stand van de energietransitie in Nederland. Er is onderzocht wat de voortgang is van de transitie vanaf 1990 en bijvoorbeeld welke industriĆ«le gassen daadwerkelijk zijn gereduceerd. Zo blijkt dat de uitstoot van industriĆ«le broeikasgassen met zo’n 44 procent is gedaald, maar die van CO2 nauwelijks en met name door productie reductie; de echte transitie naar duurzame productie moet nog beginnen.

De energietransitie is misschien wel de grootste uitdaging van deze tijd. Nederland heeft tot nu toe goede vooruitgang geboekt. Maar om de emissiedoelstellingen van 2030 en later te behalen moeten fundamentele keuzes worden gemaakt. Een succesvolle energietransitie is afhankelijk van het nemen van de juiste beslissingen. Dat het tempo omhoog moet staat ook vast.

Om de doelstellingen uit het klimaatakkoord in Nederland in 2030 te halen, moeten er 570 laadpalen per dag worden geĆÆnstalleerd. Daarnaast zouden we de verwarming van 600 huizen per dag moeten elektrificeren en om de dag 1 windmolen moeten bouwen tot 2050.  

Enkele van de bevindingen zijn:

De industriƫle sector heeft zijn uitstoot het meest verminderd. Maar dit is vooral bereikt door terugschakelen van productie, de laatste jaren, onder druk van hoge energieprijzen.
De nationale energie-gerelateerde emissies zijn in 2022 met 32% verminderd (ten opzichte van 1990). Hierbij worden echter de emissies van de internationale lucht- en scheepvaart buiten beschouwing gelaten, net als die van geĆÆmporteerde producten.
15% van de energie in Nederland gebruikte energie, is afkomstig van hernieuwbare energiebronnen, voornamelijk biomassa. De opwekking van schone elektriciteit door wind- en zonne-energie laat een sterke groei zien
Elektrificatie biedt het grootste potentieel voor het vergroten van het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, maar de vooruitgang is beperkt. Elektrische voertuigen vertegenwoordigen slechts 1,5% van het energieverbruik van de mobiliteitssector.
Gemiddeld gebruikt Ć©Ć©n op de drie huishoudens nu ten minste Ć©Ć©n schone energietechnologie; een zonnepaneel, elektrische auto of warmtepomp en dit percentage groeit snel.
Hoewel het publieke sentiment meer gepolariseerd wordt, heeft de Nederlandse energietransitie echt successen geboekt, zoals de hoogste adoptie van zonnepanelen in de EU en het aanbod van EV-laadstations per hoofd van de bevolking. Daarnaast wordt 40% van de elektriciteit van Nederland nu opgewekt uit hernieuwbare energiebronnen.
Nederland heeft een uitstekend potentieel voor offshore-windenergie, een al lang bestaande industriĆ«le sector en een toonaangevend onderwijssysteem, waardoor we als land goed gepositioneerd zijn om als een ​​mondiale blauwdruk voor een succesvolle energietransitie te dienen.

Het huidige tempo van de vooruitgang is echter te laag om de doelstellingen voor 2030 en later te halen. De energietransitie moet dus versnellen en er liggen moeilijke beslissingen in het verschiet waar we in dit rapport verder op in gaan.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.