Ads Top

Repowering van windmolens noodzakelijk

De windparken van de eerste generatie zijn aan vervanging toe. Na 20 jaar zijn er drie mogelijkheden voor een windmolen: langer laten draaien, afbreken of vernieuwen. Vernieuwen houdt in dat de oude turbines worden vervangen door sterkere en zuinigere modellen die de nieuwste technologie gebruiken. Zo kan de opwekcapaciteit (in MW) van een windpark meer dan verdubbelen en de elektriciteitsproductie verdrievoudigen. Dat komt omdat de nieuwe turbines meer stroom per capaciteitseenheid leveren: je hebt minder turbines nodig om meer elektriciteit te maken.

Er zijn al een paar vernieuwingsprojecten klaar en er worden nu turbines vervangen. Een voorbeeld van een geslaagd project is het windpark Slufterdam. Hier werden 17 windturbines van 25,5 MW vervangen door 14 windturbines van 50,4 MW. Een ander geslaagd project is Windplan Groen in Flevoland. Hier stonden vroeger 98 turbines met een totaal vermogen van 168 MW. Die worden nu vervangen door 90 sterkere turbines. Dit brengt het totale vermogen van het windpark op ongeveer 500 MW – genoeg om de hele provincie van stroom te voorzien.

Ook de 27 windmolens op land van het oudste Windpark Irene Vorrink, gebouwd in 1997, langs de IJsselmeerdijk tussen Lelystad en de Ketelbrug worden vervangen door 24 nieuwe en sterkere molens. Drie nieuwe turbines zijn even sterk als 27 oude turbines. Het nieuwe park gaat dus veel meer stroom maken.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.