Ads Top

ACM waarschuwt voor vaste contracten met prijzen boven het prijsplafond

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarschuwt consumenten voor het afsluiten van nieuwe vaste contracten met prijzen boven het prijsplafond. Omdat het prijsplafond op 1 januari 2024 ophoudt te bestaan betalen consumenten vanaf die datum weer gewoon de prijs die in hun energiecontract staat. Consumenten die hun vaste contract voortijdig opzeggen moeten daarvoor vaak een opzegvergoeding betalen.
 
De maximumprijzen van het prijsplafond (€0,40 per kWh voor elektriciteit en €1,45 per m3 voor gas) gelden nog tot 1 januari 2024. Uit de Monitor Consumentenmarkt Energie blijkt dat er nog drie leveranciers zijn die nieuwe vaste contracten aanbieden met prijzen boven het prijsplafond. Het gaat om HEM (€0,70 of €0,91 voor elektriciteit en €2,19 of €2,67 voor gas, OM|nieuwe energie (€0,43 voor elektriciteit en €1,50 voor gas) en PrikEnergie (met alleen de prijs voor elektriciteit boven het prijsplafond, €0,44 per kWh). Klanten die nu een vast contact afsluiten bij deze leveranciers betalen vanaf 1 januari dus deze hogere contractprijs.

Uit de Monitor Consumentenmarkt Energie blijkt ook dat er voor consumenten ruime keuze is voor contracten met prijzen onder het prijsplafond. Consumenten die komende winter zekerheid willen over de hoogte van hun energierekening kunnen daarom kiezen voor een vast contract met prijzen onder het prijsplafond. Daarnaast worden er ook veel aantrekkelijk geprijsde variabele en dynamische energiecontracten aangeboden. De ACM raadt consumenten aan goed na te denken welk type contract het beste past bij de persoonlijke situatie.

De ACM adviseert consumenten die een nieuw contract willen afsluiten het aanbod van verschillende leveranciers goed met elkaar te vergelijken. Een ongevraagd aanbod, bijvoorbeeld via de telefoon of van een verkoper aan de deur is eigenlijk nooit de beste keuze. Daarom waarschuwt de ACM consumenten alert te blijven en niet zomaar in te gaan op een ongevraagd aanbod van een leverancier.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.