Ads Top

Forse energiebesparing in de Rotterdamse haven

Bij de productie van PVC kan het energiegebruik met ten minste 30 procent terug worden gebracht. Dat blijkt uit de Energie Innovatie Studie, die het Rotterdamse chemiebedrijf Shin-Etsu heeft laten uitvoeren.

Shin-Etsu is een bedrijf dat ‘wereldberoemd is in heel Japan’, aldus sustainability manager Albert Keukens. Het chemiebedrijf heeft meer dan 22.000 werknemers in twintig landen. En twee fabrieken in het Rotterdamse havengebied. Het bedrijf produceert onder meer PVC, een kunststof dat bekend is vanwege z’n hoge duurzaamheid en - daardoor - erg lange levensduur. PVC-buizen blijven gemakkelijk 70 jaar in gebruik.

Uit de Energie Innovatie Studie werd duidelijk dat er vooral in het drogingsproces veel energie te besparen viel. Door bijvoorbeeld in plaats van een snelle “flashdroger” gebruik te maken van een geoptimaliseerde “fluid bed droger”, ontstaat een continu droogproces.

Behalve het gebruik van een ander droogproces, leverde de Energie Innovatie Studie nog een lijst met andere besparingsmogelijkheden op. Een bijkomend voordeel van de studie is dat het bedrijf bij de netbeheerder tijdig een aanvraag kon doen voor uitbreiding van het elektriciteitsnet wat nodig is om warmtepompen te kunnen gebruiken.

De Energie Innovatie Studies worden uitgevoerd door de Groningse startup Water & Energy Solutions. De no-cure-no-pay-regeling, die door de provincie Zuid-Holland wordt gefinancierd, wordt uitgevoerd door de Rotterdamse ondernemersvereniging Deltalinqs en geldt vooralsnog voor bedrijven in het havengebied. Wegens het succes van studies, wil de provincie Zuid-Holland de regeling binnenkort ook uitbreiden naar industriële bedrijven die buiten het havengebied liggen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.