Ads Top

ACM: Verwachting dat tarieven netbeheerders stijgen

Huishoudens moeten er rekening mee houden dat zij in 2024 naar verwachting circa 8 euro per maand meer zullen betalen voor het transport van gas en elektriciteit naar hun huis.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) moet de jaartarieven voor netbeheerders nog vaststellen. Netbeheerders dienen hun tariefvoorstellen daarvoor binnenkort in bij de ACM. De ACM publiceert deze voorstellen begin oktober op de website en neemt hier eind november 2023 een besluit over.

Vanwege de omschakeling van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie wordt er steeds minder aardgas gebruikt en moet er steeds meer (duurzame) elektriciteit getransporteerd worden. Om dat mogelijk te maken moeten netbeheerders de komende jaren vele miljarden euro’s investeren in de uitbreiding en aanpassing van netten. Deze kosten voor de energietransitie moeten door alle gebruikers van de netten (huishoudens en bedrijven) gezamenlijk worden betaald uit de transporttarieven. De ACM moet de netbeheerders voldoende financiële ruimte geven om alle noodzakelijke investeringen te doen.

In 2023 betaalden alle gebruikers van de regionale elektriciteits- en gasnetten in totaal circa 6 miljard euro aan transportkosten. Dit zal in 2024 naar verwachting oplopen tot 7 miljard. Gebruikers van het hoogspannings- en extrahoogspanningsnet van TenneT betaalden in 2023 1,3 miljard aan transportkosten. Dit zal in 2024 naar verwachting oplopen tot ca. 2,6 miljard.

De verwachte tariefstijgingen in 2024 worden voor een groot deel veroorzaakt door de hogere energieprijzen. Bij het transport van elektriciteit en bij het omzetten van bijvoorbeeld hoogspanning naar laagspanning gaat energie verloren. Ook bij het transport van gas ontstaan netverliezen. Netbeheerders zijn hiervoor verantwoordelijk en berekenen deze kosten vervolgens door in hun tarieven.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.