Ads Top

Onderzoek levert breed scala aan out-of-the-box ideeën die overbelast elektriciteitsnet kunnen verlichten

Het elektriciteitsnet kan de transitie naar een duurzame samenleving lastig bijhouden. Ook zorgt de toenemende elektrificatie voor veel hogere (piek)belasting van het elektriciteitsnet. Zijn er nieuwe of onderbelichte ideeën waarmee bestaande of nieuwe capaciteit van het elektriciteitsnet beter benut zou kunnen worden?

De Topsector Energie en de Rijkdienst voor Ondernemend Nederland lieten het uitzoeken door onderzoeksbureau Stantec. Het onderzoek levert meer dan honderd (bekende én minder bekende) ideeën – voer voor verder gesprek en experimenteren. De opdracht was om out-of-the-box te denken en om juist op zoek te gaan naar oplossingen die liggen bij andere partijen dan alleen de netbeheerders.

In dit verkennend onderzoek naar alternatieve oplossingen voor effectiever gebruik van het elektriciteitsnet, wordt gekeken naar het hele systeem, niet alleen naar oplossingen bij de netbeheerders of naar de techniek. De studie levert waardevolle concepten op technisch, sociaal, juridisch en institutioneel vlak. Verdere verdieping is nodig om de impact en haalbaarheid van deze concepten te bepalen. Het rapport moedigt actieve ondersteuning aan, bijvoorbeeld via landelijke programma's, specifieke onderzoeksprojecten of creatieve initiatieven zoals hackathons en prijsvragen. De oprichting van een groep 'dwarsdenkers' wordt in het rapport geadviseerd om het vrije denken en innovatie te bevorderen. Het rapport wil verder debat en samenwerking vanuit verschillende perspectieven aanmoedigen om te komen tot een betere benutting van het elektriciteitsnet. De Topsector Energie en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland nemen dit mee in vervolgprogrammering en bij vervolgevents met de sector.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.