Ads Top

Eerste stap gezet naar een warmtenet voor Rijswijk West

Donderdag 31 augustus 2023 ondertekenden de gemeente Rijswijk, woningcorporaties Rijswijk wonen en Vidomes en HVC een intentieovereenkomst voor een haalbaarheidsonderzoek van een collectief warmtenet in Rijswijk West. Rijswijk zet hiermee een belangrijke stap richting een aardgasvrije toekomst voor haar inwoners.
 
De gemeente heeft in het voorjaar van 2023 gesprekken gevoerd met twee publieke warmtebedrijven om tot de ontwikkeling van een warmtenet in Rijswijk te komen. In samenspraak met Rijswijk Wonen en Vidomes heeft de gemeente voor HVC gekozen.

De aanwezigheid van voldoende duurzame warmtebronnen, zoals warmtelinQ en aardwarmte (geothermie) en de dichtheid van de gebouwen zijn een mooi vertrekpunt. Dit geeft vertrouwen om met elkaar de haalbaarheid van een warmtenet in Rijswijk West verder te onderzoeken.

Wel moet nog worden uitgezocht of het warmtenet haalbaar is. Zo wordt onderzocht of het technisch mogelijk is, wat de kosten zijn voor de aanleg van een warmtenet, wat de sociaal-maatschappelijke impact is voor inwoners, wat in de woningen moet worden aangepast, en onder welke voorwaarden een warmtenet kan worden gerealiseerd.
 
De rol van de woningbouwcorporaties Rijswijk Wonen en Vidomes is hierbij van groot belang. Het aardgasvrij maken van hun woningen is een flinke uitdaging. Het kunnen aansluiten op een warmtenet is een voorwaarde om de doelen te kunnen halen. Als uit het haalbaarheidsonderzoek blijkt dat een warmtenet kansrijk is, gaan partijen verder in overleg over de realisatie. Ambitie is om het onderzoek in het voorjaar van 2024 af te ronden. De inwoners van Rijswijk worden meegenomen in de stappen die gezet worden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.