Ads Top

Extreme stroomprijzen in avondpieken

Het begin van vorige week werd ingeluid door extreme prijzen in de avondpieken. Zo schoot op maandagavond de prijs in Duitsland tot boven de 500 €/MWh en in Nederland sloot uur 19 op 463 €/MWh.

In bijna alle landen in Noordwest-Europa was er weinig tot geen windopwek. Na het weekend moesten er hierdoor een hoop gas- en kolencentrales opstarten en dit zorgde onder andere voor een flinke toename in prijzen.

Op dinsdag was er een vergelijkbare situatie maar mede door het feit dat er al een hoop centrales op maandag aanstonden was het effect beperkt. Desondanks schoot de stroomprijs op dinsdagavond eveneens naar 260 €/MWh. Gedurende de week bleven de clean spark spreads positief en was de gemiddelde stroomprijs 112,4 €/MWh ten opzichte van 99,4 €/MWh een week eerder. De gemiddelde gasprijs was 35,5 €/MWh.

De gasprijzen voor de komende maanden liepen iets op. Oktober werd 2 euro duurder en sloot op 36,5 €/MWh. November en december werden met 70 eurocent iets duurder en sloten op respectievelijk 45 en 50,4 €/MWh. CO2 werd 80 eurocent duurder en sloot op 82,3 €/EUA.

Voor oktober werd het Nederlandse stroomcontract zo’n 30 eurocent goedkoper en sloot deze op 92,4 €/MWh. De clean spark spread verslechterde met bijna 5 euro en zakte weg naar -6,5 €/MWh. De spark spread voor december verbeterde met anderhalve euro maar bleef negatief op -0,6 €/MWh.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.