Ads Top

Bijna helft elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen

De elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen is in de eerste helft van 2023 gestegen naar 27,6 miljard kWh, 14 procent meer dan een jaar eerder. Hiermee kwam het aandeel hernieuwbare elektriciteit op 46 procent van de totale elektriciteitsproductie. De productie uit zon en wind namen het eerste half jaar toe, die uit fossiele bronnen daalde juist. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

De invoer van elektriciteit is in de eerste helft van 2023 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar gedaald met 3 procent naar 9 miljard kWh. De invoer uit Denemarken en het Verenigd Koninkrijk nam af, terwijl de invoer uit Noorwegen steeg.

De uitvoer van elektriciteit is het eerste half jaar gestegen met 17 procent naar 14 miljard kWh. Vooral de uitvoer naar Duitsland nam toe, met name omdat in Duitsland de elektriciteitsproductie daalde, onder andere door een lagere productie van Duitse kolen- en kerncentrales. Hiermee is dit het zevende kwartaal op rij dat Nederland per saldo meer elektriciteit uitvoert dan invoert.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.