Ads Top

'VVD-programma breekt met klimaatafspraken'

 

De klimaatmaatregelen die de VVD voorstelt zijn bij lange na niet voldoende om de doelstelling uit de Klimaatwet te halen. Daarmee breekt de VVD met een belofte uit het eigen verkiezingsprogramma.

Dat blijkt uit een doorrekening die het onafhankelijk onderzoeksbureau Kalavasta heeft gemaakt op verzoek van het Wetenschappelijk Bureau van GroenLinks.

De klimaatwet legt vast dat de regering moet streven naar een CO2-reductie van 49 procent in 2030. In het VVD-verkiezingsprogramma staat dat de partij de afspraken uit het Klimaatverdrag van Parijs en de nationale klimaatafspraken voor 49 procent reductie wil nakomen. Maar uit de doorrekening van het VVD-programma blijkt dat de VVD niet verder komt dan 41 procent reductie. Dat is fors minder dan alle andere partijen die hun verkiezingsprogramma hebben laten doorrekenen.
 
Doorrekeningen spelen een belangrijke rol spelen in het inzichtelijk maken van voorgestelde verkiezingsbeloftes. De juiste informatie op stem-bepalende thema's is cruciaal voor een goed functionerend democratisch proces, zegt GroenLinks.

Jesse Klaver, Sigrid Kaag en twaalf duurzame ondernemers en wetenschappers hebben twee weken geleden een dringende oproep gedaan op de VVD om hun verkiezingsprogramma alsnog te laten doorrekenen op klimaateffecten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.