Ads Top

Nieuw portaal GOPACS biedt gemak grootzakelijke verbruikers

GOPACS heeft een nieuw digitaal portaal toegevoegd aan het platform waarin zakelijke grootverbruikers en stroomproducenten die zich bevinden in een congestiegebied, hun flexibel vermogen aan elektriciteit kunnen aanbieden.

GOPACS is een initiatief van de netbeheerders Stedin, Liander, Enexis Netbeheer, Westland Infra, Enduris, Rendo, Coteq en TenneT. Het online platform is bedoeld om congestie in het elektriciteitsnet te verminderen waarbij gebruik gemaakt wordt van flexbiedingen op bestaande energiehandelsplatforms.

Met het nieuwe loket is het voor elektriciteitsverbruikers en -opwekkers makkelijker om hun bijdrage te leveren aan het oplossen van congestie door tijdelijk meer of juist minder elektriciteit af te nemen of te produceren. GOPACS wil met dit portaal dan ook zakelijke grootverbruikers zonder drempels toegang bieden tot de congestiemarkt.

Op dit moment bieden deelnemers hun beschikbare flexibiliteit aan op het handelsplatform ETPA (Energy Trading Platform Amsterdam). Bij verzoeken van GOPACS kunnen marktpartijen daar hun orders plaatsen. GOPACS controleert vervolgens of een combinatie van op- en afregelbiedingen uitkomst biedt om het tekort aan transportvermogen (congestie) in het elektriciteitsnet op te lossen. Er zijn namelijk tegenorders nodig buiten het congestiegebied om de balans in het net op nationaal niveau te handhaven. De netbeheerder met het congestieprobleem betaalt het verschil in vraag- en aanbodprijs, de spread, zodat de biedingen worden geactiveerd en congestie wordt voorkomen. Dat is de prijs die zij betalen om congestie in het elektriciteitsnet te verminderen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.