Ads Top

Plussen weg uit energielabel apparaten

Vanaf vandaag hebben wasmachines, vaatwassers, koelkasten, vriezers en televisies een nieuw energielabel. De consument is nu verlost van de verwarrende plussen bij de huishoudelijke apparaten: energieklasse A is nu het zuinigst en de aanduidingen A+, A++, A+++, en A+++ zijn verdwenen.

Het nieuwe label loopt van A af naar G, bij het oude label was dat van A+++ tot D. Apparaten die tot gisteren A+++ hadden en dus het zuinigst zijn, komen waarschijnlijk in klasse B of C. Hiermee zet de Europese Commissie fabrikanten aan tot het zuiniger maken van apparaten. Dat werkt, want hier en daar ziet de consument nu bijvoorbeeld al wasmachines met een A-label.
 
Het label is vernieuwd omdat in de praktijk alle nieuwe apparaten het energielabel A met één of meer plusjes kregen. Het verschil tussen al die plusjes was voor veel consumenten onduidelijk. Met het nieuwe label is er ook weer ruimte voor groei.  

Consumenten kunnen tijdelijk nog koelkasten, vriezers, vaatwassers, wasmachines en televisies tegenkomen met het oude label, met de plusjes. Dat zijn oudere modellen die nu niet meer worden gemaakt. Eind 2021 zijn die uit de (web)winkel verdwenen.

In september krijgen ook lampen het nieuwe energielabel. Andere apparaten, zoals wasdrogers, airco's en ovens, krijgen later een nieuw label. Die hebben voorlopig nog wel een energielabel met schaal A+++ tot en met D, omdat er nog genoeg variatie zit in hun energieprestaties.
 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.