Ads Top

Gasunie versnelt investeringen voor de energietransitie

Gasunie versnelt de energietransitie in Nederland door in de komende jaren haar infrastructuur aan te passen en nauw samen te werken met diverse partijen. Er liggen ambitieuze plannen klaar om tot 2030 van het huidige gas-infrastructuurbedrijf naar een duurzame energie¬-infrastructuuronderneming te transformeren. Dit meldt Gasunie in het jaarverslag dat zij vandaag publiceert.

De aandacht zal in 2030 naast aardgastransport in toenemende mate liggen op groen gas, waterstof, CO₂ en warmte op een veilige, betrouwbare, betaalbare manier.

Het meest ambitieuze project waar Gasunie in 2020 mee bezig was, is de ontwikkeling van een nationaal transportnet voor waterstof, de hydrogen backbone. Een investering van 1,5 miljard euro.

Voor dit net zet Gasunie bestaande gasleidingen in die vrijkomen door de dalende aardgasvraag. De backbone kan er al in 2026 liggen. Door deze waterstofinfrastructuur kunnen Nederland en Noord-Duitsland de Europese hoofdrol gaan spelen in de mondiaal wordende waterstofmarkt, net zoals ze dat nu doen voor aardgas.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.