Ads Top

Mogelijke doorbraak voor geothermische productie met ‘steel shot’-boortechniek

Samen met Europese partners zijn TNO en de Nederlandse boorspecialist Canopus eem project gestart dat mede wordt gefinancierd vanuit het Topconsortium voor Kennis en Innovatie (TKI) Geo-energie.

In het Rijswijk Centre for Sustainable Geo-energy (RCSG) zal onderzoek worden gedaan naar de Canopus-technologie voor gericht steel shot-boren. Deze innovatieve techniek is een mogelijke doorbraak om de productie van geothermische energie te verhogen tegen lagere kosten. De olie- en gasindustrie gebruikt het concept van het boren van vertakkingen of ‘horizontalen’ vanuit de hoofdboring in het reservoir om de productie te verhogen.

Helaas worden de huidige horizontale boortechnieken nauwelijks gebruikt voor geothermische boringen vanwege hun kosten en de richting gebonden beperkingen. De nieuwe ‘steel shot’-boortechniek zal de productie verhogen tegen veel lagere kosten dan een verticale put met een vergelijkbare output.

De meervoudige lange horizontale boring zal ook de kans vergroten dat goede reservoirformaties worden gevonden, dit is momenteel een van de grootste risico's voor geothermische projecten wereldwijd. De nieuwe boortechnologie heeft nog andere voordelen, zoals een betere kwaliteit van de boorputten en een kleinere voetafdruk van het materieel op de boorlocatie.

In dit project zal de nieuwe steel shot-boortechnologie voor gestuurd boren van lange horizontale zijspoorputten worden getest in een hydrostatische boorproefopstelling in Rijswijk. Naast het boor- en stuurvermogen zullen ook de boorpatronen van horizontale rasters worden onderzocht om de betrouwbaarheid en voorspelbaarheid van productie maximalisatie te verbeteren.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.