Ads Top

Rem op regionale elektriciteitsproductie in Bommelerwaard en Neerijnen

Het elektriciteitsnet in de Bommelerwaard en Neerijnen heeft zijn maximale capaciteit bereikt. Daardoor moeten ondernemers met plannen om hier extra stroom te leveren aan het elektriciteitsnet wachten tot 2023.

Het gaat met name om tuinders met WKK’s en nieuwe wind- en zonneparken. In 2023 is het elektriciteitsverdeelstation Zaltbommel uitgebreid en komt er meer capaciteit op het elektriciteitsnet beschikbaar in dit gebied. De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang.

Liander heeft in 2020 in Gelderland ruim 40.000 installaties voor zonnepanelen op daken en velden op het elektriciteitsnet aangesloten. Een stijging van bijna 30 procent ten opzichte van 2019. De toenemende vraag naar elektriciteit en de snelle opkomst van zonne-en windenergie zorgen voor grote drukte op het elektriciteitsnet.

Deze drukte op het elektriciteitsnet geldt ook voor de Bommelerwaard en Neerijnen, een gebied dat volop in ontwikkeling is. De afgelopen jaren heeft Liander bedrijven in deze regio al laten weten dat er zoveel vraag naar elektriciteit is, dat nieuwe aanvragen voor elektrisch vermogen pas gehonoreerd kunnen worden nadat het elektriciteitsnet is uitgebreid.

Naast de snelle opkomst van windmolens en zonneweides is in de glastuinbouw het aantal warmte-krachtkoppelingen (WKK’s) gegroeid. In een WKK wordt aardgas omgezet in warmte, CO2 en elektriciteit. De warmte en CO2 zijn voor eigen gebruik van de tuinders, het overschot aan elektriciteit leveren de tuinders aan het elektriciteitsnet. Daarmee zijn de WKK’s mini-elektriciteitscentrales met een forse impact op het elektriciteitsnet. Door de drukte op het energienet kan Liander geen nieuwe klanten aansluiten die veel elektrisch vermogen willen terugleveren, om de veiligheid en leveringszekerheid te kunnen blijven garanderen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.