Ads Top

Innovatief energiesysteem voor sociale woningen

Sociale huurwoningen worden in de toekomst misschien uitgerust met een geïntegreerd systeem voor PV-thermische energieopwekking met seizoensgebonden energieopslag.

In Helmond bouwen studenten van de TU EIndhoven (Team CASA) met woningcorporatie Woonbedrijf en bouwbedrijf Hurks een pilotwoning met dit systeem. Flamco sponsort de pilot met installatietechnisch advies, systeemcomponenten en dataservice op afstand.

Brainport Smart District moet de slimste wijk ter wereld worden. In dit deel van de Helmondse wijk Brandevoort worden allerlei nieuwe technieken en inzichten toegepast om een duurzame en mooie leef- en werkomgeving te creëren. Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven (Team CASA) bouwen hier samen met woningcorporatie Woonbedrijf en bouwbedrijf Hurks een woning (CASA 1.0) met baanbrekende technologie die door de studenten is bedacht.

Het project ontvangt subsidie vanuit Europa, de provincie Noord-Brabant en het ministerie van EZK. Doel is om een alternatief voor sociale huurwoningen te bouwen dat Comfortable, Affordable en Sustainable Alternative (CASA) is.

In de woning met drie appartementen worden verschillende bestaande technieken, veelal gebaseerd op vernieuwende technologieën, samengevoegd. Op installatiegebied komt er een innovatief systeem voor de opwekking én opslag van duurzame energie. Het systeem is opgebouwd uit bestaande componenten die echter op een unieke manier worden geïntegreerd ten behoeve van verwarming, koeling en ventilatie. Zonne-energie wordt via het PV-thermische dak (PV-panelen met onderliggend buizenstelsel) opgewekt om de woning te verwarmen en van elektriciteit te voorzien. Het opgewarmde water wordt opgeslagen in een enorme tank (100.000 liter) onder de woning. Zo kan er in de winter warmte onttrokken worden om het gebouw energieneutraal te verwarmen en van warm tapwater te voorzien.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.