Ads Top

Groenere kas door nieuw algoritme

Tomaten, paprika’s, uien. Nederland is wereldwijd een van de exportleiders als het gaat om verse groenten en fruit en lijkt nog niet uitgegroeid. Economisch mooi, klimaattechnisch minder positief. Om toch meer voedsel te kunnen produceren, maar met minder broeikasgassen en energieverbruik, ontwierp TU/e-onderzoeker Wouter Kuijpers een nieuw algoritme.

In de meeste kassen controleren computers het binnenklimaat. Zogenoemde ‘heuristische regels’ – ingesteld door de teler – bepalen bij welke temperatuur de verwarming aangaat, wanneer de ramen dichtgaan of CO2 geïnjecteerd wordt. Het opstellen van deze regels vereist veel ervaring op het gebied van kas en gewas. Bovendien maken gewasverschillen, wisselende gas- en elektriciteitsprijzen en het sowieso al ingewikkelde kassysteem het lastig om optimale instellingen te bepalen.

Daarom ontwikkelde Wouter Kuijpers een nieuw algoritme om de heuristische regels te vervangen. Hij gebruikte wiskundige modellen van het energiemanagement systeem, verlichting, kasklimaat en gewas om het effect van de kasbediening op de omzet van de teler te berekenen. Zo kan het model bijvoorbeeld laten zien hoe een hogere temperatuur de omzet van de teler of CO2-voetafdruk kan beïnvloeden, om uiteindelijk de meest optimale instellingen voor beiden te bepalen.
Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.