Ads Top

'Neem Nationaal Isolatieprogramma op in regeerakkoord'

De komende regering moet een Nationaal Isolatieprogramma opnemen in haar regeerakkoord. Daarvoor pleit een brede coalitie van organisaties, waaronder de Consumentenbond. Belangrijk onderdeel in dat programma is een ‘isolatievoucher’ van 2000 euro per huishouden voor de slechtst geïsoleerde woningen.

Drie op vier de woningen is niet goed geïsoleerd. Ruim 2,7 miljoen woningen hebben een energielabel lager dan C. Dat is slecht voor het klimaat en leidt tot een onnodig hoge energierekening voor huishoudens.

Uit onderzoek van Natuur & Milieu blijkt dat de (hoge) kosten voor isolatie de belangrijkste reden is voor veel woningeigenaren om hun huis níet te isoleren. Een vouchersysteem om isolatiemaatregelen mee te bekostigen, kan de drempel voor die groep verlagen. Per jaar kunnen huiseigenaren zo ongeveer 104.000 koopwoningen verduurzamen.

De voucher dekt niet alle kosten. Consumenten moeten ook zelf investeren. In het Nationaal Isolatieprogramma is daarom ook verruiming van de ISDE-subsidie voor isolatiemaatregelen opgenomen, waar ook particuliere verhuurders dan gebruik van moeten kunnen maken. Nu kunnen zij dat alleen voor de aanschaf van apparaten zoals een zonneboiler of warmtepomp.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.