Ads Top

Zwembad De Veldkamp wordt door middel van riothermie verwarmd

Zwembad De Veldkamp in Wezep wordt door middel van riothermie verwarmd met de restwarmte van de fabriek van aardappelproducent CêlaVíta.

Uit het haalbaarheidsonderzoek dat Tauw heeft uitgevoerd bleek dat er zeer veel potentie was om door middel van riothermie warmte te winnen uit het vuile afvalwater van Celevita om zwembad De Veldkamp gasloos te verwarmen.

Hiervoor moest wel een 650 meter lange rioleringsbuis worden aangelegd. Omdat er geen partijen waren die hierin wilden investeren, hebben Tauw en Sportfondsen Nederland (de exploitant van het zwembad) gezamenlijk 350.000 euro geïnvesteerd om de komende 20 jaar warmte te leveren aan het zwembad.

Riothermie wint thermische energie terug uit rioolwater dankzij een warmtewisselaar. Via een warmtepomp wordt de gewonnen warmte verwarmd tot de gewenste temperatuur. In Wezep loost de aardappelfabriek van CêlaVíta veel warmte in het riool. Met deze warmte verwarmt Tauw Omgevingswarmte B.V. zwembad De Veldkamp (600 meter verderop) gasloos. Een jaarlijkse besparing van 230.000 m3 gas, wat resulteert in 410 ton minder CO2-uitstoot. Dit staat gelijk aan de CO2-uitstoot van 58 huishoudens.

Naast De Veldkamp worden er dankzij Tauw nog twee zwembaden én een scholengemeenschap op verschillende plaatsen in Nederland gasloos verwarmd.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.