Ads Top

Team VIRTUe bouwt slim en duurzaam huis dat mens en technologie verbindt

Een interactieve klok die het energieverbruik aangeeft, het gebruik van gelijkstroom om energie te besparen, een grote, gedeelde ruimte die wonen efficiënt en sociaal maakt: het zijn slechts enkele kenmerken van de innovatieve en duurzame woning die het studententeam VIRTUe van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) heeft gebouwd op de TU/e-campus. Met dit huis vertegenwoordigen ze Nederland in de internationale bouwwedstrijd Solar Decathlon, in november in Dubai. Maandag 4 juni werd de woning officieel geopend, tijdens de Dutch Technology Week.

Bewoners verbinden met technologie en met elkaar. Dat is wat VIRTUe – een team van ruim 40 studenten van de TU/e en Fontys Hogeschool – wil bereiken met het door henzelf ontworpen woongebouw genaamd LINQ. Het is een appartementencomplex met meerdere verdiepingen, waarbij een ‘deeleconomie’ voor bewoners centraal staat.

Het huis van team VIRTUe in aanbouw op de TU/e-campus. Foto: Bart van Overbeeke
Met LINQ vertegenwoordigen de studenten Nederland in de internationale bouwwedstrijd Solar Decathlon Middle East 2018 in Dubai, die op 14 november begint. Tijdens de wedstrijd bouwt het team één van de woningen uit het complex daadwerkelijk op. Het gaat om de bovenste woning die het schuine dak met zonnepanelen bevat: dankzij de licht hellende hoek is de energieopbrengst maximaal en ontstaat er schaduw en koelte in het gebouw.

Als voorbereiding op de wedstrijd heeft VIRTUe hun woning op de campus van de TU Eindhoven alvast een keer opgebouwd, op het grasveld voor het Auditorium. Op maandag 4 juni, tijdens de Dutch Technology Week, zal de woning officieel geopend worden. De rest van de week zijn er verschillende activiteiten in de woning voor crowdfunders, zoals een escape room, kookworkshop en overnachtingen. Vrijdag en zaterdag is de woning open voor publiek.


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.