Ads Top

'Babyboom' jonge ooievaars in hoogspanningsmasten

Donderdag 14 juni worden er jonge ooievaars geringd die uit het ei zijn gekropen in een hoogspanningsmast. Langs de A6 bij Lelystad, in een paar masten van elektriciteitstransporteur TenneT, zitten maar liefst 10 nesten. Donderdag 14 juni worden jonge ooievaars uit één nest geringd die dan groot genoeg zijn. Dit gebeurt door de Stichting Ooievaars Research en Knowhow (STORK). Met behulp van de ring kan de stichting de ontwikkeling van de ooievaars in Nederland volgen.

Sinds enkele jaren kiezen ooievaars in Flevoland niet alleen het Natuurpark Lelystad als broedplaats, maar ook nabijgelegen hoogspanningsmasten langs de A6. Ieder jaar komen hier paartjes bij. Om de ooievaars te kunnen ringen gaat een hiervoor gecertificeerde klimmer naar de nesten, die de jongen per nest in een grote tas naar beneden laat zakken. De ringer, die een vergunning heeft om de ooievaars te ringen,  zal de jonge ooievaars meten en wegen, voordat ze weer teruggelegd worden in het nest. De ringactiviteiten kunnen wellicht antwoord geven op tal van vragen. Worden de jongen net zo groot en zwaar als de jongen op een nestpaal of nest in een boom? Komen ze over een aantal jaar hier weer terug om, als ze volwassen zijn, zelf in de mast te gaan nestelen? 

De ooievaars trekken in de winter vaak weg, veelal naar Zuid-Spanje of West-Afrika om daar te overwinteren;  in het voorjaar keren ze weer terug naar hun oude nest. De jonge ooievaars komen na enkele jaren weer naar Nederland. De Stichting Ooievaars Research en Knowhow zal de komende jaren ook de ontwikkeling van deze geringde vogels volgen. In Nederland bevinden zich meerdere ooievaarsnesten in hoogspanningsmasten. TenneT heeft oog voor de natuur en is alert op nesten in masten. Een nest kan namelijk gevaar opleveren voor de ooievaar én de leveringszekerheid als nestmateriaal te dicht bij de geleiders (lijnen) komen. Ooievaars bouwen echter doorgaans stevige nesten van takken, waardoor de nesten weinig overlast opleveren. 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.