Ads Top

IMSystems ontvangt groeikapitaal voor de doorontwikkeling van technologie in de robotica

Het is een ware revolutie in de robotica: de Delftse startup IMSystems, spin-off van de TU Delft, heeft een alternatief ontwikkeld voor tandwielaandrijving. Met behulp van dit nieuwe transmissiesysteem, de Archimedes Drive, wordt kracht stukken efficiënter overgebracht, in een compacter formaat en tegen lagere kosten. Dat zorgt ervoor dat de bewegingen van robots nauwkeuriger, krachtiger en controleerbaarder worden.

Met deze drive kan een productierobot tot 40 procent meer werk leveren in dezelfde tijd en komen nieuwe toepassingen in zicht o.a. binnen de robotchirurgie.

IMSystems ontvangt nu een investering van InnovationQuarter en Lucros Investment van 600.000 euro om belangrijke stappen te zetten in de productontwikkeling en het naar de markt brengen van deze technologie. De investering is bekendgemaakt op donderdag 21 juni door wethouder van Delft Bas Vollebregt tijdens het Meet the VC’s-event van YES!Delft.

Auto’s, robots en windturbines bewegen met behulp van tandwielaandrijving. Maar dat systeem heeft nadelen. Zo grijpen de tandwielen nooit helemaal precies in elkaar, wat tot krachtverlies en onnauwkeurige bewegingen leidt. Bovendien zijn de tandwielen onderhoudsgevoelig en relatief groot en zwaar.

Het Delftse IMSystems heeft die problemen nu opgelost met een nieuw aandrijfsysteem dat de wereld van de mechanica op zijn grondvesten doet schudden.

De Archimedes Drive is de eerste echte doorbraak in de wereld van transmissies in ruim zestig jaar tijd. In plaats van tandwielen gebruikt IMSystems een gepatenteerd (planetair) vertragingssysteem met gladde holle rollers van hard staal die over elkaar rollen en de krachten op basis van wrijving overbrengen. Hiermee is IMSystems in staat in een kleiner en lichter model meer kracht te leveren dan bestaande alternatieven.

Bovendien zijn de overbrengingen nauwkeuriger door het ontbreken van speling. Daarnaast heeft het systeem geen smering nodig, wat significant in onderhoud scheelt. Met de belofte dat het product qua prestaties en prijs de concurrentie ver achter zich laat, wil IMSystems een revolutie teweeg brengen in de roboticamarkt.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.